Grillad entrecôte med hetta

Recept på grillad entrecôte med hetta som du antingen steker på utegrill eller i grillpanna. Svartpepparn förvälls många gånger, men andra ingredienser kan förberedas under tiden.

Allt om Mat
Grillad entrecôte med hetta
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 4 entrecôte - skivor (á 150-200 g)
  • 2 paprikor - röd och gul
  • 4 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 rödlökar
  • 1 fänkål
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Svartpepparsmör

  • 0,5 msk svartpeppar - hel
  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 1 tsk citron - pressad
  • 0,5 vitlöksklyfta - pressad

Gör så här

  1. Svartpepparsmör: Sätt ugnen på 175°. Koka upp (blanchera) svartpepparkornen i vatten 15 gånger. Byt vatten varje gång. Lägg pepparkornen i en ugnssäker form och torka dem ca 10 min i ugnen.

  2. Vispa smöret vitt med elvisp, tillsätt citronsaft och vitlök. Krossa pepparn i en mortel och blanda ner. Ställ smöret åt sidan.

  3. Sätt ugnen på 225°. Skölj och halvera paprikorna, ta ur kärnorna och dela i mindre klyftor. Skala och klyfta morötter, palsternackor och lök. Skölj och klyfta fänkålen. Blanda grönsakerna med olivolja, salt och peppar och stek mitt i ugnen ca 30 min.

  4. Låt köttet ligga framme 30 min före grillningen. Torka det torrt, salta och peppra. Grilla entrecôten ca 3 min på varje sida. Om en grillpanna används – grilla då köttet hastigt på hög värme och efterstek i ugnen ca 5 min i 200°.

  5. Lägg upp kött och rostade grönsaker på 4 tallrikar. Forma ägg av det mjuka smöret med hjälp av två matskedar. Garnera med nymald svartpeppar och servera.

Vad tyckte du om receptet?