Grillad ”corn on the cob” med cheddar, bacon och krämig örtdressing

Ju färskare majsen är – desto godare är den. Detta beror på att så fort man skördar majsen så börjar sockret omvandlas till stärkelse. Här har vi använt gul/orange cheddarost – men det går lika bra med vit. Färgen i sig har ingen betydelse för smaken.

Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Grillad ”corn on the cob” med cheddar, bacon och krämig örtdressing
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 6 majskolvar - gärna färska med blasten kvar
  • 1 pkt bacon - (140 g)
  • 25 g smör
  • 125 g cheddarost - riven

Örtdressing

  • 0,5 dl majonnäs
  • 0,5 dl gräddfil
  • 0,5 dl filmjölk
  • 0,5 tsk strösocker
  • 0,5 tsk gräslök - finhackad
  • 0,5 tsk dill - finhackad
  • 0,5 tsk persilja - finhackad
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 0,5 tsk lökpulver
  • 0,25 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Används färsk majs läggs majskolvarna i kallt vatten med sin blast ca 30 min.

  2. Dressing: Blanda ihop alla ingredienser.

  3. Stek baconskivorna krispiga. Låt dem rinna av på hushållspapper. Smula sönder baconet i mindre bitar.

  4. Grilla majskolvarna, med blasten på, ca 10 min. Vrid på dem så att den grillas runtom. Skala sedan bort blasten men utan att lossa den helt. Riv av ett blad, samla ihop resten och använd bladet för att knyta ihop (se bilden). Lägg tillbaka majsen på grillen och grilla den runtom tills den har fin grillyta. Om majsen inte har blast, grilla den tills den har fått färg runtom.

  5. Smält smöret och pensla majsen runtom. Lägg tillbaka på grillen, strö över lite ost och värm tills osten börjar smälta något.

  6. Lägg majskolvarna på ett fat och ringla över lite dressing, servera resten vid sidan om. Toppa med baconsmulor och servera direkt. 

Vad tyckte du om receptet?