Grillad biff med svamp, tryffelmajonnäs och friterad lök

Grillad, tunt skivad biff med svamp, tryffelmajonnäs och friterad lök är lyxigt och gott. Den färska tryffeln kan ersättas med tryffelolja. Byt i så fall bort en del rapsolja mot tryffelolja. Exakt mängd är svår att säga eftersom olika tryffeloljor smakar olika mycket.

Mattias Larsson
Grillad biff med svamp, tryffelmajonnäs och friterad lök
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1,2 kg ryggbiff - putsad
  • 2 tsk salt - + 1 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk rapsolja
  • 400 g svamp - t ex champinjoner
  • 2 msk smör
  • 10 g tryffel - färsk
  • 1 tsk flingsalt

Tryffelmajonnäs

  • 2 äggulor
  • 2 tsk vinäger - gärna äppelcidervinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 msk vatten
  • 5 g tryffel - färsk

Friterad lök

  • 1 gul lök - liten
  • 1 ägg
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 dl panko - eller ströbröd
  • 5 dl rapsolja
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125° eller tänd en grill. Krydda köttet med 2 tsk salt och peppar. Pensla runtom med olja. Stek eller grilla biffen på högsta temperatur ca 5 min tills det fått en fin brynt yta. Tillaga i ugnen eller grilla indirekt ca 40 min till 52° innertemperatur. Låt köttet vila ca 15 min.

  2. Tryffelmajonnäs: Lägg äggulor, vinäger, senap och salt i en matberedare. Starta matberedaren och tillsätt oljan sakta i en tunn stråle tills du har en tjock och fin majonnäs. Tillsätt vattnet. Riv och blanda ner den färska tryffeln.

  3. Ansa svampen. Stek den i smör tills den fått fin färg. Krydda med 1 tsk salt.

  4. Friterad lök: Skala och skär löken i 2-3 mm tunna skivor. Plocka isär löken till ringar. Vispa upp ägget i en bunke och lägg mjöl och ströbröd på var sin assiett. Panera lökringarna först i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbrödet. Värm oljan till 180° strax före servering. Fritera ringarna ca 3 min tills de fått fin färg. Ta upp löken och lägg ringarna på en tallrik med dubbelvikt hushållspapper så att de får rinna av. Krydda med salt.

  5. Skär biffen i tunna skivor och lägg på ett fat. Toppa med svamp, den friterade löken och tryffelmajonnäs. Avsluta med att riva över tryffel och strö på flingsalt.

Vad tyckte du om receptet?