Griljerad julskinka med honung & sesamfrön

Griljera julskinkan på ett nytt sätt i år! Denna griljeras med bland annat honung och sesamfrön, och serveras med en ölsenap.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén Smith
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 1 skinka - kokt eller ugnsbakad, avsvalnad eller kall, cirka 3 kg

Griljeringsblandning

  • 1 äggula
  • 3 msk senap - gärna osötad
  • 1 msk honung - fast
  • 1 msk kokossocker - eller råsocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 dl sesamfrö

Till garnering och servering

  • grönkål

Ölsenap (2,5 dl)

  • 0,5 dl öl - mörkt
  • 3 msk honung
  • 2 msk muscovadosocker
  • salt - peppar
  • 1 krm kanel - malen
  • 2 dl senap - grovkornig, osötad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Ta bort eventuellt nät och svål och lägg skinkan på ett ugnssäkert fat.

  3. Blanda äggula, senap, honung, socker och potatismjöl till en jämn smet.

  4. Bred blandningen över skinkan med en bredbladig kniv. Strö över sesamfrö. Sätt in skinkan i nedre delen av ugnen. Griljera tills den blivit vackert gyllenbrun, 10–15 minuter. Passa skinkan noga så att den inte blir bränd.

  5. Ställ skinkan kallt att svalna snabbt. Skär i skivor och garnera med grönkål. Servera med senap.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök