Grekiska vegobollar med aubergine, tomatgryn och fetaost

Grekiska vegobollar med aubergine, tomatgryn och fetaost är god vardagsmat. Formbar vegofärs är lätt att använda och går utmärkt att forma och steka. Gör gärna burgare av färsen och lägg dem på grillen om vädret tillåter.
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 400 g vegofärs - formbar, tinad, t ex Anamma
  • 2 auberginer - små
  • 150 g fetaost
  • 1,5 tsk örtkrydda - valfri , t ex oregano, timjan, rosmarin
  • 1,5 tsk salt
  • 1 gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 2,5 dl gryn - valfritt, t ex bulgur
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 600 g tomater - olika färger och storlekar
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 2 dl yoghurt - grekisk eller turkisk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Tärna auberginen. Blanda den med 1/2 msk olja och 2 krm salt på en plåt. Tillaga mitt i ugnen ca 5 min.

  2. Ta undan 50 g ost, spara till senare. Smula resterande 100 g och blanda med färs, örtkrydda, 3/4 tsk salt och 1 krm peppar. Forma färsen till bollar. Bryn dem runtom 1/2 msk olja i en stekpanna. Lägg bollarna på plåten bredvid auberginen. Tillaga ytterligare 8-10 min.

  3. Skala och finhacka löken. Stek den i 1/2 msk olja i en kastrull ca 2 min. Rör i tomatpurén. Tillsätt gryn, vatten enligt anvisning och smulad buljongtärning. Tillaga enligt anvisning på förpackningen.

  4. Skär tomaterna i bitar. Vänd ihop bulgur, tomater och aubergine.

  5. Servera grynsalladen med färsbollar och yoghurt. Riv resterande fetaost över.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!