Grekisk valnötskaka med citronlag

Recept på grekisk valnötskaka. Den söta citronlagen hälls över kakan efter gräddning. Kakan ska stå ca 1 timme för att suga upp lagen. Servera vaniljglass till.

Allt om Mat
Grekisk valnötskaka med citronlag
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 250 g smör - rumsvarmt
  • 200 g strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 6 dl vetemjöl - (360 g)
  • 4 ägg
  • 200 g valnötter
  • 0,5 tsk nejlikor - malda
  • 1 msk kanel - mald
  • 2 krm salt
  • 1,25 dl mjölk

Kryddlag

  • 1 citron
  • 8 dl strösocker
  • 8 dl vatten
  • 1 kanelstång

Tillbehör

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Kryddlag: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda socker, vatten, kanelstång och citronskal i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills sockret smält. Låt lagen kallna. Ta undan 2 dl lag till servering.

  2. Sätt ugnen på 170°, varmluft. Vispa smör, socker och vaniljpulver riktigt pösigt 2–3 min. Tillsätt 2 msk av mjölet och äggen, ett i taget, under vispning. Vispa mellan varje ägg.

  3. Mixa valnötskärnorna med nejlika och kanel till önskad konsistens. Vill du ha grövre nötbitar i din kaka mixar du bara helt kort. Lägg nötblandningen i en skål och rör ner resten av mjölet, bakpulver och salt.

  4. Vispa ner mjölken i smeten och sist mjöl- och nötblandningen, vispa inte för länge. Bred ut smeten i en smord och mjölad långpanna, 25x32 cm. Grädda i nedre delen av ugnen 40–50 min.

  5. Ta ut kakan och skeda direkt över den kalla kryddlagen, spara ca 1 dl till servering. Låt stå ca 1 timme så att all lag sugs upp i kakan. Servera kakan i bitar tillsammans med vaniljglass och den sparade lagen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Thanasis Kalpakas