Grekisk souvlaki med tzatsiki och lantsallad

Marinerad lammstek på spett - perfekt att lägga på grillen! Serveras med tzatsiki och grekisk sallad med fetaost och rödlök.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 800 g lammstek - benfri, ca
  • grillspett
  • flingsalt

Marinad

  • 0,5 citron - rivet skal
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk oregano - hackad eller 1 tsk torkad
  • 1 vitlöksklyfta - hackad
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald

Tzatsiki

  • 1 gurka - grovriven
  • 1 tsk salt
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 2 vitlöksklyftor - rivna
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Lantsallad

  • 4 tomater
  • 1 gurka
  • 1 grön paprika
  • 1 röd lök
  • 200 g fetaost
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • oregano

Till servering

  • 4 citroner - grillade

Gör så här

  1. Skär köttet i små tärningar och lägg dem i en plastpåse. Tillsätt citronskal, olivolja, oregano, vitlök och svartpeppar. Gnid in marinaden i köttet. Knyt till påsen och lägg den i kylen minst 1 timme.

  2. Lägg grillspetten i blöt, cirka 30 minuter. Trä upp köttet på spetten, gärna dubbla, så är det lättare att vända köttet. Salta köttet. Grilla köttet runtom, totalt cirka 6-8 minuter. Dela och grilla citronhalvor på grillen, cirka 5 minuter.

  3. Tzatsiki: Salta den rivna gurkan och låt den rinna av i en nätsil. Pressa ur så mycket saft som möjligt ur gurkan. Blanda den med grekisk yoghurt, vitlök, olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera till grillspetten med grekisk lantsallad och bröd.

  4. Lantsallad: Dela tomaterna i bitar. Dela, kärna ur gurkan och skär den i bitar. Skiva paprikan. Skala och skiva rödlöken. Blanda salladen i en skål. Bryt fetaosten i bitar och fördela oliverna ovanpå. Ringla över olivolja. Salta och peppra. Garnera med oregano.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök