Grekisk sallad med rosépeppar- och hampamarinerad fetaost

Recept på grekisk sallad med rosépeppar- och hampamarinerad fetaost. Hampafrön har lite nötig smak. Du hittar dem i hälsokosthyllan eller bland andra fröer och gryn.
Petra Lindstrand
Recept på grekisk sallad med rosépeppar- och hampamarinerad fetaost.
Recept på grekisk sallad med rosépeppar- och hampamarinerad fetaost. Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 500 g tomater - gärna olika färger och former
  • 1 gurka
  • 2 dl kalamataoliver
  • 2 rödlökar
  • 1 msk olivolja - + 1 msk
  • 1 msk rosépeppar
  • 2 pkt fetaost - (à 150 g)
  • 2 msk hampafrön
  • 0,5 kruka dill

Dressing

  • 1 burk cannellinibönor - (400 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Grovtärna tomaterna. Kärna ur och skiva gurkan. Lägg grönsakerna i en stor bunke och tillsätt oliverna. 

  2. Dressing: Häll av och skölj bönorna i kallt vatten. Lägg i en skål. Skala och riv eller pressa i vitlöken. Vispa ihop olja, vinäger, socker, salt och peppar.  

  3. Skala och skär löken i stora klyftor.  Hetta upp en grillpanna på högsta värme. Blanda löken med 1 msk olja och grilla till fin färg, ca 3 min. Vänd ihop dressingen med grönsakerna och lägg upp på fat.

  4. Mortla rosépepparn. Bryt feta-osten i bitar och lägg i en skål. Strö över rosépeppar och hampafrön och 1 msk olja. Blanda. 

  5. Fördela fetaosten över salladen. Garnera med dill.

Vad tyckte du om receptet?