Grekisk köttgratäng med tomater och fetaost

Recept på lättlagad grekisk köttgratäng. På grekiska heter denna gratäng giouvetsi. I originalreceptet används nöt- eller lammkött som får koka länge i tomatsåsen innan risonin blandas i. Här är en snabbvariant med färdigkokt kött.
Grekisk köttgratäng med tomater och fetaost
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 400 g stekt nötkött - te x rester av en stek
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 selleristjälkar
  • 2 msk olivolja
  • 1 förp krossade tomater - (500 g)
  • 1 dl rött vin
  • 1 burk kalamataoliver - (290 g)
  • 1 msk oregano - hackad
  • 1 tsk salt - + 1 tsk
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 3 dl risoni
  • 5 dl vatten
  • 150 g fetaost

Garnering

  • oreganokvistar

Tillbehör

  • sallad

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Ansa och skär selleristjälkarna i ca 2 cm breda bitar. Fräs lök, vitlök och selleri oljan i en kastrull ca 3 min. Häll på tomater och vin och tillsätt oliver och oregano. Krydda med 1 tsk salt och peppar. Låt såsen koka under lock ca 10 min.

  2. Sätt ugnen på 225°. Skär köttet i ca 2 x 2 cm stora bitar. Blanda kött, risoni och tomatsåsen i en smord ugnssäker form. Koka upp vattnet med 1 tsk salt och häll det över köttblandningen. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.

  3. Grovriv fetaosten. Strö fetaosten över gratängen och garnera med oregano. Servera med sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Fler recept på goda gratänger hittar du här: