Grekisk böngryta med sötpotatis

Grekisk böngryta med sötpotatis kallas Fasolada på grekiska och äts under den grekiska faste-tiden. Här har morötter som brukar ingå bytts ut mot större och matiga bitar av sötpotatis.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 selleristjälkar
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 - 2 sötpotatisar - (400 g)
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk oregano
  • 2 förp bönor - eller blandade bönor och linser (à 380 g)
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 150 g fetaost
  • 0,5 dl örter - finhackade t ex persilja, timjan, basilika
  • olivolja
  • svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 4 skivor surdegsbröd - (à 50 g)

Gör så här

  1. Skala och skär löken i bitar. Ansa och skär sellerin i bitar. Fräs lök och selleri i 1 msk olja i en gryta. Tillsätt tomatpurén. Skala och skär sötpotatisen i bitar.

  2. Lägg sötpotatisen i grytan tillsammans med paprikapulver och oregano. Häll på 6 dl vatten. Koka under lock ca 15 min tills sötpotatisen är mjuk.

  3. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Blanda ner bönorna i grytan och tillsätt buljongtärningarna. Sjud grytan 3–4 min. Krydda med 1 krm peppar.

  4. Toppa grytan med smulad fetaost, persilja och ringla över 1 msk olja. Servera med rostat eller grillat bröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!