Grekisk böngryta med sötpotatis

Grekisk böngryta med sötpotatis kallas Fasolada på grekiska och äts under den grekiska faste-tiden. Här har morötter som brukar ingå bytts ut mot större och matiga bitar av sötpotatis.

Grekisk böngryta med sötpotatis
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 selleristjälkar
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 - 2 sötpotatisar - (400 g)
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk oregano
  • 2 förp bönor - eller blandade bönor och linser (à 380 g)
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 150 g fetaost
  • 0,5 dl örter - finhackade t ex persilja, timjan, basilika
  • olivolja
  • svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 4 skivor surdegsbröd - (à 50 g)

Gör så här

  1. Skala och skär löken i bitar. Ansa och skär sellerin i bitar. Fräs lök och selleri i 1 msk olja i en gryta. Tillsätt tomatpurén. Skala och skär sötpotatisen i bitar.

  2. Lägg sötpotatisen i grytan tillsammans med paprikapulver och oregano. Häll på 6 dl vatten. Koka under lock ca 15 min tills sötpotatisen är mjuk.

  3. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Blanda ner bönorna i grytan och tillsätt buljongtärningarna. Sjud grytan 3–4 min. Krydda med 1 krm peppar.

  4. Toppa grytan med smulad fetaost, persilja och ringla över 1 msk olja. Servera med rostat eller grillat bröd.

Vad tyckte du om receptet?