Gravlaxpaj med sparris

Sommargrön paj med späda grönsaker och gravad lax. En paj som passar lika bra i picknickkorgen, på sommarens sillbord eller som sommarlunch på bryggan.
Mitt Kök
Gravlaxpaj med sparris
Foto: Ove Lindfors

Deg

  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g smör
  • 1 msk vatten - kallt

Fyllning

  • 250 g grön sparris
  • 2 knipplökar - färska
  • smör
  • 1 dl dill - hackad
  • 150 g gravad lax - skivad
  • 2 - 3 dl prästost - riven
  • 3 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk skånsk senap - grov
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar - nymald

Gör så här

  1. Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme.

  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 30 minuter i kylen.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

  4. Bryt av den nedre grova delen på sparrisstjälkarna. Skär sparrisen i bitar och skiva löken. Mjukstek grönsakerna i smör några minuter. Ta från värmen och blanda i dill. Låt svalna.

  5. Varva grönsaker, laxskivor och ost i pajskalet. Spar lite av osten. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, senap, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet. Strö över resten av osten.

  6. Grädda i mitten av ugnen tills pajen har fin färg, cirka 40 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök