Gravad oxfilé och 
­pepparrotslingon

Oxfilé gravad i konjak kan bli en framtida favorit på julbordet. Särskilt gott ihop med lingon och pepparrot.
Mitt Kök
Foto: Annika Broman
Foto: Annika Broman

Ingredienser

  • 500 g oxfilé - av den smalare delen
  • 3 msk muscovadosocker - mörkt
  • 2 msk salt
  • 1 msk svartpeppar - grovmald
  • 2 msk konjak


Pepparrotslingon

  • 1 dl lingon - frusna går bra
  • 2 msk socker
  • 0,5 - 1 msk pepparrot - riven färsk

Gör så här

  1. Putsa köttet noga, så alla hinnor och e­ventuellt fett försvinner.

  2. Rör ihop socker, salt, svartpeppar och konjak i en liten skål så att socker och salt börjar lösa sig.

  3. Lägg köttet i en stor plastpåse och häll i konjaksblandningen. Knyt ihop påsen, rulla runt köttet i påsen så det täcks av blandningen. Lägg på ett fat och ställ i kylen.

  4. Vänd påsen med jämna mellanrum under 1 1/2 dygn. Se till att socker och salt löser sig helt.

  5. Häll bort all vätska när filén är färdiggravad och frys köttet minst 2 dygn. Skär köttet i tunna skivor medan det ännu är halvfruset.

  6. Pepparrotslingon: Rör ihop lingon och socker i en skål tills sockret slutat knastra. Vänd ner färskriven pepparrot efter tycke och smak strax före servering.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök