Gravad lax med stuvad potatis och syrad rödlök

Gravad lax som blir underbart len. Laxen ska gravas ett dygn, så här krävs lite planering! Njut med stuvad potatis.
Tom Sjöstedt
Gravad lax med stuvad potatis och syrad rödlök
Foto: Magnus Skoglöf

Ingredienser

  • 800 g laxfilé - utan skinn och ben (som varit fryst i 3 dygn)
  • 0,5 dl salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk svartpeppar - krossad
  • 10 stjälkar dill

Stuvad potatis

  • 1,6 kg potatis
  • 50 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl persilja - hackad
  • 1,5 tsk salt

Syrad rödlök

  • 2 rödlökar - små
  • 2 msk ättiksprit - (12 %)
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten

Gör så här

  1. Fördela salt, socker, peppar och dillstjälkar runt om laxen. Låt grava i kylen ca 1 dygn. Torka laxen ren och skär den i tunna skivor. Spara hälften till laxpudding.

  2. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull. Låt den rinna av och spara 600 g till laxpuddingen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och låt fräsa ca 1 minut. Vispa i mjölken och låt koka ca 3 min. Vänd ner potatis och persilja  och krydda med salt.

  3. Skala och skiva rödlöken tunt. Vispa ihop ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Lägg i rödlöken.

  4. Servera laxen med potatis och lök.

Vad tyckte du om receptet?