Gravad lax med smak av pepparrot och rödbeta

Recept på gravad lax har får härligt sting från pepparrot och vacker färg av rödbeta.
Monica Eisenman
Monica Eisenman
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 800 g laxfilé - färsk, med skinn
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl salt
  • 1 msk vitpeppar - krossad
  • 1 dl dill - hackad
  • 2 msk pepparrot - riven
  • 300 g rödbetor - färska

Gör så här

  1. Blanda socker, salt och peppar. Gnid in blandningen på laxen på köttsidan. Fördela dill och pepparrot ovanpå.

  2. Skala och riv rödbetorna grovt. Täck hela köttsidan med ett jämnt lager rödbetor. Lägg laxen i en ren plastpåse, knyt igen och lägg den i en form eller ett stort fat med skinnsidan uppåt. Lägg på en tyngd.

  3. Låt grava i kylen ca 2 dygn. Vänd på laxen några gånger under tiden.

  4. Ta laxen ur påsen. Skrapa bort rödbetorna och skär laxen i tunna skivor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!