Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Gravad lax med smak av dill och peppar

Recept på gravad lax. Inget julbord utan en riktigt hemgravad lax. Laxen gravas med en pepparblandning tillsammans med dill och riven citron. Vänd laxen ett par gånger under tiden den gravas i kylen. Skrapa bort lite av dill och kryddor innan laxen skivas.

Bitte E:son Forsberg & Kerstin Svensson
Gravad lax med smak av dill och peppar
Gravad lax med smak av dill och peppar
Gravad lax med smak av dill och peppar
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé - med skinn
  • 1 citron
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl salt
  • 1 tsk rosépeppar
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 dl dill

Garnering

  • dill
  • rosépeppar

Gör så här

  1. Plocka bort eventuella ben som finns kvar i laxen. Skär filén i två lika stora bitar. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda socker, salt och stött peppar och gnid in köttsidorna på laxen.

  2. Hacka dillen och lägg den på laxen tillsammans med citronskalet.

  3. Lägg samman laxbitarna med köttsidorna mot varandra och lägg dem i dubbla plastpåsar. Grava laxen i kylen ca 2 dygn. Vänd laxen ett par gånger under tiden.

  4. Skrapa bort kryddor och dill och skär laxen i tunna skivor. Garnera med dill och rosé­peppar.

Vad tyckte du om receptet?