Hovmästarsås - klassiskt recept på krämig sås till gravad lax

Recept på hovmästarsås, en söt sås som passar perfekt till gravad lax och som står på julbordet hos många. Ett klassiskt recept på en sås som är enkel att göra. Vill du göra såsen lite mildare kan du tillsätta någon matsked vispgrädde eller créme fraiche. Gravlaxsås innehåller i princip samma ingredienser men här brukar man välja en starkare senap vilket ibland också påverkar färgen och gör den något mörkare än hovmästarsåsen.
Mitt Kök
Hovmästarsås - klassiskt recept på krämig sås till gravad lax
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2 msk dill - finhackad
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk senap
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk rödvinsvinäger - eller vitvinsvinäger
  • 1,5 dl rapsolja - eller solrosolja
  • salt - vitpeppar
  • 1 tsk konjak - (kan uteslutas)

Gör så här

  1. Mixa dill och socker i matberedaren tills sockret löser sig. Blanda med senapssorterna och vinäger.

  2. Tillsätt oljan droppvis i början och en fin stråle på slutet under fortsatt mixning. Smaksätt med salt, vitpeppar och konjak.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök