Gravad lax med granatäpple  

Gravad lax med granatäpple är saftig och fin. Om du köpt vildfångad lax ska den frysas 3 dygn före eller efter gravning. Om du köpt odlad lax behövs det inte.  
Monica Eisenman
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 800 g laxfilé - färsk, med skinn
  • 1 granatäpple
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl salt
  • 1 msk vitpeppar - krossad
  • 1 dl dill - hackad

Garnering

  • granatäppelkärnor
  • dill

Gör så här

  1. Skär ett snitt runt om granatäpplet och bryt sönder i två delar. Håll den ena halvan över en bunke och slå på granatäpplet med t ex baksidan på en träslev så att kärnorna faller ut. Plocka bort eventuella vita delar, som är beska. Krossa kärnorna med skeden så att de saftar sig.

  2. Blanda granatäppelkärnorna och saften med socker, salt och peppar. Gnid in blandningen på laxen på köttsidan. Fördela dillen ovanpå.

  3. Lägg laxen i en plastpåse, knyt igen och lägg den i en form med skinnsidan uppåt. Lägg på en tyngd. Låt grava 2 dygn. Vänd på laxen några gånger under tiden.

  4. Skrapa bort dill och granatäpple. Skiva laxen. Garnera med granatäppelkärnor och dill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!