Gravad lax med clementin och konjak

Recept på gravad lax med clementin och konjak. Laxen får en fin och mjuk smak av clementin och konjak. Välj helst lax som varit fryst. Recept Petra Pettersson, Gunilla von Heland, Charlotte Jenkinson

Ingredienser

  • 600 g laxfilé - med skinn
  • 2 msk rårössocker
  • 1 msk salt - fint, jodfritt
  • 0,5 tsk kryddpepparkorn
  • 1 clementin
  • 1 msk konjak

Garnering

  • clementinklyftor
  • shisokrasse
  • solrosskott

Gör så här

  1. Putsa laxsidan och dra bort eventuella ben. Lägg den med köttsidan upp i en form eller plastpåse.

  2. Blanda socker, salt och stötta kryddpepparkorn. Skölj clementinen noga i ljummet vatten och riv skalet. Gnid in ovansidan på laxen med sockerblandning och clementinskal. Droppa över konjaken.

  3. Täck med plast och låt laxen stå i rumstemperatur ca 1 timme, därefter i kylen 2 dygn. Vänd den efter 1 dygn så att skinnsidan kommer upp.

  4. Vid servering: Skrapa bort rester av gravningen. Skär laxen i tunna skivor men inte genom skinnet. Lägg upp på fat och garnera med clementinklyftor, krasse och skott.

Recept: Petra Pettersson, Gunilla von Heland, Charlotte Jenkinson

Lästips! Så lyckas du med gravad lax

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!