Gratinerade ostron

Recept på gratinerade ostron. Ostronen har mycket smak i sig och klarar smakrika tillbehör bra. Här är de tillagade med vermouth och comtéost. Ostronen kan öppnas i god tid och gratineras strax före servering. 

Gratinerade ostron
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 8 ostron
  • 0,5 purjolök
  • 1 msk smör - + 1 msk
  • 1 tsk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde - +spad från ostronen
  • 0,5 dl vermouth - torr, eller torrt vitt vin
  • 1 dl ost - riven, gärna comté- eller gruyèreost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Ansa och finstrimla purjolöken. Fräs den lätt i 1 msk smör.

  2. Öppna ostronen. Häll av spadet  och spara till såsen. Lägg tillbaka ostronen i sina skal och ställ dem i en ugnssäker form.

  3. Smält 1 msk smör i en kastrull. Tillsätt mjölet. Rör om och häll på grädde, ostronspad och vermouth. Koka upp. Vänd ner osten.

  4. Fördela purjolök och sås på ostronen. Gratinera högst upp i ugnen ca 3 min. Servera genast. 

Vad tyckte du om receptet?