Gratinerade laxrulader med grön sparris på risoni- & spenatbädd

Allt-i-ett! Gratinerade laxrulader i en perfekt kombo med sparris.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 2 dl risoni
  • 16 gröna sparris
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk rapsolja
  • 200 g bladspenat
  • 8 lax - färsk, breda tunna skivor
  • salt
  • vitpeppar

Vitvinssås

  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl tortt vitt vin
  • 1 msk kycklingfond
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • salt
  • vitpeppar

Garnering

  • 2 dl lagrad ost - riven
  • dill

Gör så här

  1. Koka risoni enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av i en sil.

  2. Bryt av den nedersta torra delen på sparrisen. Koka den i lättsaltat vatten i cirka 3 minuter. Spola av dem i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.

  3. Sätt ugnen på 225 grader.

  4. Skala och hacka schalotten­lökarna. Fräs dem i en medelvarm stekpanna med olja, tills den är mjuk. Tillsätt spenaten och låt den slaka under omrörning. Salta och peppra. Blanda med risonin. Bred ut blandningen i botten på en smord ugnsfast form.

  5. Ta två sparrisar och lägg dem omlott på en laxskiva och rulla ihop och lägg på risonin i formen. Gör likadant med resterande sparris och lax.

  6. Sås: Skala och hacka schalotten­löken. Fräs löken i en kastrull med smör under omrörning. Tillsätt vetemjölet och rör om. Späd med vitt vin, kycklingfond, grädde och mjölk, lite i taget och under omrörning. Låt såsen sjuda i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  7. Garnering: Häll såsen över laxruladerna. Strö över osten och gratinera i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Garnera med dill.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!