Grillad hummer med tomatsmör, vichyssoise och bröd

Grillad hummer med tomatsmör, vichyssoise och bröd. Köper du den amerikanska hummern kan den serveras gratinerad med ett aromsmör. Kostar du däremot på dig svensk hummer är den oslagbar helt naturell.
Allt om Mat
Foto: Holger Edström

Gratinerad hummer

  • 2 humrar - kokta amerikanska (eller svenska)

Tomatsmör

  • 4 soltorkade tomater - marinerade
  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 1,5 msk dill - hackad
  • 1 krm salt
  • 1 tsk citron - pressad

Vichyssoise

  • 0,5 purjolök - den vita delen
  • 300 g potatis - gärna mandelpotatis
  • 1 msk smör
  • 0,5 vitlöksklyfta
  • 0,5 krm vitpeppar - nymald
  • 6 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,75 tsk salt
  • 4 msk vitt vin - torrt eller champagne

Tillbehör

  • 4 tsk tryffelolja
  • bröd - rostat, eller brödpinnar

Gör så här

  1. Tomatsmör: Skär de avrunna tomaterna i små tärningar och rör ihop med smör, dill, citron och salt.

  2. Soppa: Ansa och finstrimla purjolöken. Skala och skär potatisen i bitar. Fräs purjolöken mjuk och glansig i smör. Skala och pressa i vitlöken. Krydda med peppar.

  3. Tillsätt potatis, vatten och buljongtärning. Koka under lock ca 20 min.

  4. Mixa soppan slät med mixerstav eller i matberedare. Tillsätt crème fraiche. Koka upp och krydda med salt.

  5. Sätt ugnen på 250° grill. Klyv hummern och ta bort huvudsäcken i varje halva. Bred tomatsmör över och grilla högt upp i ugnen ca 2 min.

  6. Koka upp soppan och tillsätt vin. Fördela den i portionskoppar. Ringla i tryffelolja. Servera genast med grillad hummer och bröd.

SE ÄVEN

Bästa recepten på gratinerad hummer

Helstekt oxfilé med rödvinssås 

Chokladfondant - läcker dessert

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!