Gratinerad getost med granatäppelsalsa

Recept på gratinerad getost med granatäppelsals - en chèvretoast på nytt sätt. Tillsammans med frasiga nybakade bröd blir det en bra inledning på middagen. Granatäpplet och sirapen bryter av med en frisk sötma. Sirapen hittar du på den orientaliska hyllan i matbutiken, t ex av märket Sevan.
Petra Lindstrand
Gratinerad getost med granatäppelsalsa
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 200 g getost - med skal i bit
  • 2 msk flytande honung - gärna akacia
  • 2 kvistar rosmarin

Salsa

  • 150 g körsbärstomater - på kvist
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 granatäpple
  • 1 kruka basilika
  • 2 msk granatäppelsirap
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

  • vitlöksbröd - av bake-off typ eller rostat surdegsbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250° grill. Salsa: Fintärna tomaterna och blanda med flingsalt. Lägg i en sil och låt rinna av ca 10 min. Halvera och gröp ut granatäpplets kärnor. Repa och hacka basilikan. Rör ihop alla ingredienser till salsan.

  2. Skär osten i två tjocka skivor och lägg dem i en liten, smord ugnssäker form. Ringla över honung. Blanda rosmarinen lätt med olja och lägg rosmarin på osten.

  3. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min tills osten smälter och börjar få fin färg.

  4. Fördela lite av salsan på getosten. Servera osten med extra salsa, vitlöksbröd eller rostade brödskivor.

Vad tyckte du om receptet?