Gratinerad fläskgryta med paprika  

Gratinerad fläskgryta med paprika är värmande middagsmat. Kanel och oregano sätter smak på grytan, precis som i Grekland.
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1 kg revbensspjäll - tjocka
  • 600 g potatis
  • 3 paprikor - gärna i olika färger
  • 1 gul lök
  • 1 dl tomatpuré
  • 1,5 tsk kanel - mald
  • 0,5 kruka oregano
  • 125 g mozzarella
  • rapsolja
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Putsa revbensspjällen och skär bort benen. Skär köttet i mindre bitar. Lägg kött och ben i en gryta och häll på vatten så att det precis täcker. Tillsätt 1 tsk salt och låt köttet koka ­under lock tills det känns mört, 15–20 min. Sätt ugnen på 275°.

  2. Skala potatisen och skär i skivor. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 5 min. Låt rinna av.

  3. Kärna ur och skär paprikan i stora bitar. Skala och finhacka löken. Fräs paprika och lök i 1 msk olja ca 5 min. Tillsätt tomatpuré och kanel och rör om. Häll på 3 dl vatten och krydda med 1 1/2 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Låt puttra ca 5 min. Hacka hälften av oreganon och rör ner, spara resten till garnering.

  4. Låt köttet rinna av och varva det med potatis och paprikafräs i ugnssäkra portionsformar eller en stor form. Grovriv osten och strö den över. Gratinera mitt i ugnen 8–10 min. Garnera med den sparade oreganon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!