Gratäng med rostad spetskål

Recept på spetskålsgratäng. Finns det något godare än rostad spetskålsgratäng i gräddig sås?
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 1 kg spetskål - ca
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt

Gratängsås

  • 3 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl grädde
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 3 msk vitt vin - torrt
  • salt - peppar
  • 2 dl parmesan - färskriven

Till garnering

  • timjanblad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Ansa och skiva kålen. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.

  3. Ringla över oljan. Salta och sätt i mitten av ugnen 20-30 minuter eller tills kålen blivit mjuk.

  4. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör i mjölet med visp och fräs under omrörning ca 1/2 minut. Vispa i grädden och buljongen i omgångar och sjud ca 3 minuter. Blanda i vinet och sjud ½ minut. Salta och peppra. Blanda i osten.

  5. Varva kål och sås i en gratängform.

  6. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.

  7. Sätt gratängen i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Garnera med timjanblad.

Vad tyckte du om receptet?

Passar fint att servera med rödbetsgratäng eller som tillbehör till pannbiffar, köttbullar, järpar eller andra färs- eller kötträtter.

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!