Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Gratäng med rödspätta och räkor

Testa denna goda gratäng med rödspätta och räkor – se recept här.

Christina Asplund
Gratäng med rödspätta och räkor
Gratäng med rödspätta och räkor
Gratäng med rödspätta och räkor
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 600 g rödspättafilé - MSC-märkt
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar - nymald
  • 1,5 dl vitt vin - torrt

Gratängsås

  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl fiskspad
  • 1,5 msk kycklingfond - konc
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 äggulor

Garnering

  • 200 g räkor - skalade
  • 0,5 dl dill - hackad
  • citronklyftor

Tillbehör

  • potatis - kokt, pressad
  • små gröna ärter - kokta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Halvera spättafiléerna på mitten och rulla ihop dem. Lägg dem på högkant i en smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Häll vinet runtom i formen.

  2. Täck över fisken med bakplåtspapper och tillaga mitt i ugnen, ca 15 min. Häll av, sila och spara fiskspadet.

  3. Sås: Vispa samman grädde, mjöl, fiskspad och kycklingfond. Koka under omrörning ca 3 min . Krydda med socker och salt. Rör ner äggulorna i såsen.

  4. Häll såsen över fiskrullarna. Gratinera i övre delen av ugnen ca

    10 min. Garnera med räkor, dill och citronklyftor. Servera med kokt

    pressad potatis och gröna ärter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök