Gratäng med palsternacka, rosmarin och ost

Recept på gratäng med rotfrukter och ost. Vill du varken göra en Jansson eller en potatisgratäng kommer här ett utmärkt alternativ: Palsternackor, rosmarin och ost tillsammans i en god gratäng.
Bitte E:son Forsberg & Kerstin Svensson
Gratäng med palsternacka, rosmarin och ost
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 500 g palsternacka
  • 3 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 150 g västerbottensost
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk

Garnering

  • kryddgrönt - t ex rosmarin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och skär potatis och palsternacka i strimlor. Skala, halvera och skiva löken. Fräs den mjuk i smör.

  2. Varva potatis, palsternacka, lök, 2/3 av osten, rosmarin, salt och peppar i en smord ugnssäker form. Blanda grädde och mjölk och häll i formen. Strö över resterande ost.

  3. Tillaga lägst ner i ugnen 1–1 1/2 timme, täck med aluminiumfolie om gratängen börjar få för mycket färg. Garnera med kryddgrönt och servera.

Vad tyckte du om receptet?