Gratäng med kyckling, zucchini och vitlök

LCHF. Krämig gratäng med kycklinglårfilé och knaprig bacon. Servera gärna med blomkålsris och en sallad.
Elisabeth Johansson
Foto: Joel Wåreus
Foto: Joel Wåreus

Gratäng med kycklinglårfilé

  • 1 zucchini - gul
  • 1 kg kycklinglårfilé
  • 3 vitlöksklyftor - finhackade
  • 2 kvistar rosmarin
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl ost - riven
  • 1 pkt bacon - (140 g)
  • 1 kruka salvia - eller basilika
  • salt
  • svartpeppar - malen
  • olja - till stekning

Blomkålsris

  • 1 blomkålshuvud

Till garnering

  • salvia

Tillbehör

  • ev sallad

Gör så här

  1. Gratäng med kycklinglårfilé: Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Dela zucchinin på längden och skiva upp den. Fräs zucchinin i olivolja i en stekpanna. Lägg över zucchinin i en ugnsfast form.

  3. Stek kycklinglårfiléerna i olivolja i stekpannan, salta och peppra.

  4. Lägg i vitlöken och rosmarinen. Häll på grädden.

  5. Lyft över kycklingen i formen och häll i gräddsåsen.

  6. Strö över osten och sätt in formen i ugnen i 10–12 minuter, tills den fått fin färg och osten smält.

  7. Strimla och stek baconen under tiden. Låt baconen rinna av på en bit hushållspapper.

  8. Ta ut formen och lägg på bacon och salvia.

  9. Blomkålsris: Riv blomkålen. Koka upp lättsaltat vatten eller grönsaksbuljong i en kastrull. Lägg i den rivna blomkålen och koka i 1–2 minuter. Häll av vattnet i ett durkslag.

  10. Servering: Servera gratängen med blomkålsris och en sallad om du vill.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök