ANNONS

Innehåll från Grana Padano

Pasta med Grana Padano och gröna oliver

Kocken och matstylisten Louise Johansson har hittat sin nya pastafavorit – superenkelt och snabbt, men med smaker att minnas.

Ingredienser

  • 300 g spaghetti - (torkad)
  • 2 l vatten
  • 1 msk salt
  • 150 g ost - Grana Padano
  • 1 dl vatten - från kokning av pasta
  • 2 tsk chiliflakes
  • 170 g gröna oliver
  • 1,5 dl nötter - hackade pistagenötter

Gör så här

  1. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull.

  2. Koka pastan 2 minuter mindre än anvisningen på förpackningen. 

  3. Häll av men spara pastavattnet.

  4. Finriv Grana Padano (lägg cirka 1 deciliter åt sidan till servering) och lägg i en skål.

  5. Tillsätt 1 deciliter av pastavattnet i Grana Padanon och rör till krämig konsistens.

  6. Koka upp cirka 1 dl pastavatten och chiliflakes i samma kastrull. Häll i pastan och koka cirka 1 minut.

  7. Dra av kastrullen från värmen och tillsätt ostkrämen. 

    Värm försiktigt fram och tillbaka över kokplattan tills såsen binder ihop med pastan, det tar ungefär 1 minut.

  8. Det är viktigt att pastan inte kokar, då finns risken att såsen spricker och pastan blir grynig.

  9. Häll upp pastan på ett stort fat och toppa med mer Grana Padano. 

    Servera pastan tillsammans med oliver och pistagenötter.

Fler recept finns här

Spagetti med Grana Padano och gröna oliver! 

Hur genialt enkelt får det vara, egentligen. Det här är Louise Johanssons senaste pastafavorit.

– Den krämiga såsen gör jag på enbart pastavatten, finriven Grana Padano och chiliflakes. Nästan som en klassisk Cacio e Pepe fast med ännu lite mer hetta. Dessutom är Grana Padano laktosfri tack vare den långa lagringstiden, säger hon.

Louise tipsar att hon gärna maxar pastan med tillbehör som gröna oliver och pistagenötter. 

– Det här är definitivt ett recept att spara. Och osttillverkning är så spännande, tycker jag. Ett riktigt hantverk som tar tid. Grana Padano har en rund och fyllig smak, lite grynig i konsistensen, säger hon.

Ursprungsskyddat från norra Italien

Grana Padano har varit en del av italiensk mattradition i nästan 1000 år. Benediktinermunkar kom på ett smart sätt att lagra överbliven mjölk genom att skapa en hårdost som kunde lagras under lång tid.

Sedan 1996 är Grana Padano en ursprungsskyddad så kallad DOP-ost (Denominazione Origine Protetta), gjord på delvis skummad mjölk hämtad exklusivt från det norditalienska området Pianura Padana (Podalen) med regionerna Piemonte, Lombardiet, Veneto och provinserna Trento (Trentino) och Piacenza (Emilia-Romagna).

Tack vare produktionsmetoden och den långa lagringen, är Grana Padano både laktosfri och innehåller all den näring som finns i mjölk. 

Lång lagring för smakens skull

Osthjulen måste lagras i minst 9 månader innan de går igenom de hårda kvalitetstester som krävs för att få eldmärket Grana Padano. För eldmärket Grana Padano Riserva krävs att osten lagras i minst 20 månader och att den går igenom ännu fler kvalitetstester. Ju äldre desto kornigare, vilket bara ökar den härligt intensiva smakupplevelsen.

Tack vare den lika nötaktiga som milda och fylliga smaken går Grana Padano att ätas på mängder med olika sätt. Louise Johansson använder den både som den är och för att riva över sallader och pasta – som i den här genialt enkla spagettin.

Visste du att: det krävs 15 liter naturligt skummad mjölk för att producera 1 kg ursprungsskyddad Grana Padano.
Visste du att: med 30 gram ursprungsskyddad Grana Padano får du i dig lika mycket nyttig näring som i en halv liter mjölk.

Fler recept finns här

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Grana Padano och ej en artikel av Allt om Mat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!