ANNONS

Innehåll från Grana Padano

Focaccia med örter och Grana Padano

Matkreatören Linnéa Seidel bakar en fantastisk focaccia – och kryddar med örter och finriven Grana Padano.

Ingredienser

 • 50 g jäst
 • 6 dl vatten
 • 1 dl olivolja
 • 2 tsk örtsalt
 • 2 dl ost - Grana Padano
 • 10 - 12 dl vetemjöl
 • olja
 • 2 dl örter - Finhackade
 • 1 dl ost - Grana Padano

Gör så här

 1. Lös upp jästen i vattnet. 

 2. Blanda i olja, honung, salt, ost och mjöl, lite i taget. 

  Arbeta samman i cirka 5 minuter i maskin.

 3. Strö över lite mjöl och täck sedan bunken med plastfolie.

  Låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek.

 4. Ha upp degen i en oljad, ugnsfast form.

 5. Ringla över lite olja och tryck ut den i formen med hjälp av fingrarna.

 6. Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter.

 7. Ringla över lite olja, örtsalt, färska örter och riven Grana Padano.

 8. Grädda i 250 grader i nedre delen av ugnen i cirka 20-25 minuter.

 9. Skär upp i rutor och ät nygräddat.

Fler recept finns här 

Linnéa Seidel känner många igen som radiopratande kokboksförfattare. Men den drivna matkreatören från Västmanland har även den uppskattade matbloggen Linnéas Skafferi, som hon fyller med mängder av spännande recept – båda salta och söta. 

Här bakar Linnéa italienskt doftande focacciabröd, fyllt med bland annat finrivna örter, olivolja, honung och den norditalienska osten Grana Padano.

– Det här bröd bakar du busenkelt, även om du inte har så stor erfarenhet av just brödbak. I dag tog jag focaccian till en helt ny nivå genom att riva i Grana Padano i degen. Sedan toppade jag dessutom med både riven ost och färska örter. 

Jisses så gott, utbrister Linnéa Seidel.

Grana Padano har varit en del av italiensk mattradition i nästan 1 000 år. Benediktinermunkar kom på ett smart sätt att lagra överbliven mjölk genom att skapa en hårdost som kunde lagras under lång tid.

Sedan 1996 är Grana Padano en ursprungsskyddad så kallad DOP-ost (Denominazione Origine Protetta), gjord på delvis skummad mjölk hämtad exklusivt från det norditalienska området Pianura Padana (Podalen) med regionerna Piemonte, Lombardiet, Veneto och provinserna Trento (Trentino) och Piacenza (Emilia-Romagna).

Tack vare produktionsmetoden och den långa lagringen, är Grana Padano både laktosfri och innehåller all den näring som finns i mjölk. 

Osthjulen måste lagras i minst 9 månader innan de går igenom de hårda kvalitetstester som krävs för att få eldmärket Grana Padano. För eldmärket Grana Padano Riserva krävs att osten lagras i minst 20 månader och att den går igenom ännu fler kvalitetstester. Ju äldre desto kornigare, vilket bara ökar den härligt intensiva smakupplevelsen.

Tack vare den lika nötaktiga som milda och fylliga smaken går Grana Padano att ätas på mängder med olika sätt. 

Linnéa Seidel använder den både som tilltugg och som smakförhöjare – som i den här frasiga focaccian. Linnéas nya stora kärlek i livet. 

Visste du att: med 30 gram ursprungsskyddad Grana Padano får du i dig lika mycket nyttig näring som i en halv liter mjölk.
Visste du att: 2020 såldes över 5,2 miljoner osthjul, varav drygt 2 miljoner gick på export. Det gör Grana Padano till världens mest konsumerade ursprungsskyddade ost.

Fler recept finns här 

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Grana Padano och ej en artikel av Allt om Mat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!