Gräddstuvad grönkål

Gräddstuvad grönkål är en klassiker på julbordet. Apelsin är en utmärkt smaksättare till grönkålen.

Allt om Mat
Gräddstuvad grönkål
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 500 g grönkål - eller savojkål
  • 1 msk smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 apelsin
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Ansa och strimla kålen. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Fräs kålen i smör så att den blir lite glansig.

  2. Tillsätt grädde och apelsinskal. Krydda med salt.

  3. Låt kålen sjuda under lock på svag värme ca 45 min.

Vad tyckte du om receptet?

Fakta

Kål är en klassiker på julbordet. Röd- och grönkål serveras mer allmänt i landet medan brunkål traditionellt lagas i södra Sverige. Grönkålen, som också kallas bladkål, har odlats I Sverige i minst 2000 år och är den kålsort som mest liknar ursprungsformen av kål.

SE ÄVEN: Godaste recepten med grönkål