Gräddkokt grönkål med bacon

Grönkålens tid är nu! Bäst är färsk grönkål, men om det inte finns kan du välja fryst, hackad. Och be butikspersonalen att ta in färsk grönkål! Den här rätten passar bra till gös, torsk, abborre, lax eller fläskfilé, kyckling, kalkon.
Kokboken ”Ekolådans recept”
Grönkål är en självklarhet på julbordet
Grönkål är en självklarhet på julbordet Foto: Ingvar Eriksson

Ingredienser

  • 250 g grönkål - färsk
  • 0,5 pkt bacon
  • 2 msk smör
  • 1 tsk vetemjöl
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 buljongtärning
  • 1,5 msk senap - stark
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skölj grönkålen. Skär bort rotstocken på varje blad och strimla kålen.

  2. Strimla och knaperstek baconet i en stekpanna. Ta upp och lägg åt sidan. Fräs grönkålen mjuk i 1 msk smör och det kvarvarande baconfettet. Ta upp och lägg åt sidan.

  3. Smält 1 msk smör i pannan. Tillsätt mjölet och rör om.

  4. Slå på grädde och mjölk. Smula ner buljongtärningen. Koka upp och låt koka 3  min.

  5. Tillsätt grönkål, senap och peppar till gräddkoket. Rör ner baconet och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!