Gräddig fisksoppa med citrongräs och ingefära

Milda, fina smaker passar till ett glas kylt rosévin. Servera gärna soppan med nybakta baguetter.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 citrongräs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk ingefära - riven
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk skaldjursfond - konc
  • 1 l vatten
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 2 morötter
  • 150 g sockerärter
  • 500 g fisk - skinn- och benfri, t ex sej, gös och lax
  • 0,5 gurka
  • 500 g räkor med skal
  • 0,5 citron - rivet skal
  • 1 krm salt - + 1,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald + 0,5 krm nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Ta bort ev torra delar av citron­gräset. Banka det med skaftet på en kniv, strimla och hacka fint.

  2. Skala och finhacka vitlöken. Fräs citrongräs, vitlök och ingefära i olja i en kastrull. Häll på fond, vatten och grädde och låt koka ca 5 min.

  3. Skala och skär morötterna i fina strimlor. Skölj och strimla sockerärterna. Skär fisken i ca 2 x 2 cm stora bitar.

  4. Skala, kärna ur och skär gurkan i små fyrkanter, ca 1 x 1 cm. Skala räkorna och blanda dem med gurkbitar och citronskal. Tillsätt 1 krm salt och 1 krm peppar.

  5. Lägg ner morotsstrimlor och fisk­­bitar i den kokande buljongen. Lägg på locket. Koka ca 3 min. Lägg i socker­ärter, koka 1 minut till. Strö på 1 1/2 tsk salt och 1/2 krm peppar.

  6. Lägg räkblandningen i soppan strax före servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!