Gräddfilsparfait med kanel och pepparkaka

Recept på gräddfilsparfait med kanel och pepparkaka. Gör parfaiten i portionsformar, till exempel stora muffinsformar.
Charlotte Jenkinson
Recept på gräddfilsparfait med kanel och pepparkaka
Recept på gräddfilsparfait med kanel och pepparkaka Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 2 äggulor
  • 1 dl apelsinsockerlag - se recept
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl gräddfil
  • 2 krm kanel - mald
  • 2 msk apelsin - pressad

Apelsinsockerlag

  • 2 apelsiner
  • 1 citron
  • 2 dl rårössocker
  • 2 dl vatten

Tillbehör

  • 12 pepparkakor - (50 g)
  • apelsinsockerlag

Gör så här

  1. Sockerlag: Skölj apelsiner och citron noga i ljummet vatten. Riv skalen. Blanda socker, vatten, apelsinskal och citronskal i en kastrull. Koka upp och låt sjuda utan lock tills 2 dl återstår. Låt kallna.

  2. Vispa äggulor och 1 dl av apelsinsockerlagen ca 2 min. Vispa grädden i separat skål. Blanda ner gräddfilen i äggulevispet och därefter den vispade grädden. Smaksätt med kanel och apelsinsaft.

  3. Krossa pepparkakorna och fördela hälften i botten på portionsformar. Häll i parfaitsmeten och strö resten av pepparkakssmulorna ovanpå.

  4. Täck med plastfolie och ställ i frysen ca 3 timmar, men de kan stå mycket längre.

  5. Stjälp upp portionsparfaiterna och ringla över resten av apelsinsockerlagen. Servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!