Gräddfil- & senapssill med saltgurka

Sill är ett givet inslag på midsommarbuffén. Prova detta läckra recept. Gräddfilen ger lätt syra och gör såsen extra krämig. Garnera sillen med tärnad saltgurka.
Lena Söderström
Gräddfil- & senapssill med saltgurka
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 5 - 6 filéer - 5 minuters inläggningssill
  • 2 saltgurkor
  • 1 rödlök - i ringar

Sås

  • 2 msk svensk senap
  • 1 msk honung
  • 1 - 2 tsk socker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 4 msk majsolja
  • 2 dl gräddfil

Till garnering

  • dillkvistar
  • 1 saltgurka - hackad

Gör så här

  1. Skär sillen i 1-1 1/2 centimeter breda bitar. Finhacka gurkan. Skala och skär löken i tunna ringar.

  2. Blanda senap, honung, socker och vinäger. Tillsätt oljan, först droppvis, sedan i en fin stråle. Rör kraftigt under tiden. Blanda sedan i gräddfilen.

  3. Varva sill, gurka, lök och sås på ett djupt serveringsfat. Täck med plastfilm och låt marinera 3-4 timmar eller över natten.

  4. Garnera med dillkvistar och hackad saltgurka.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök