Gräddbakad lax med kål, lök och mandel
I ugn: 25 minuter
Aktiv tid c:a 20 minuter
Gräddbakad lax i ugn med kål, lök och mandel är smidigt att laga i samma form. Pressad potatis hjälper till att suga upp den goda såsen.
Ingredienser
-
4 bitar
laxfilé
- utan skinn, à ca 160 g
-
175 g
vitkål
-
1
gul lök
-
2
salladslökar
-
40 g
sötmandel
-
1 tsk
salt
- + 0,5 tsk
-
4 dl
vispgrädde
Potatis
-
500 g
potatis
- mjölig
-
0,5 tsk
flingsalt
-
25 g
smör
Tillbehör
-
vattenkrasse
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175° varmluft. Skär vitkålen i bitar, ca 2 x 2 cm. Skala och skiva löken. Ansa och strimla salladslöken. Grovhacka mandeln. Lägg kål och lök i en ugnssäker form, strö över mandel och 1/2 tsk salt. Häll på grädden, tillaga mitt i ugnen ca 15 min.
-
Lägg laxen i formen och strö över 1 tsk salt. Tillaga ytterligare ca 10 min, tills laxens innertemperatur är 45°. Låt vila 2–3 min före servering.
-
Potatis: Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Låt den rinna och ånga av. Pressa ner den i en serveringsskål med en potatispress. Strö över flingsalt och lägg på smöret.
-
Toppa laxen med vattenkrasse. Servera med potatisen.