Gräddbakad lax med kål, lök och mandel

Gräddbakad lax i ugn med kål, lök och mandel är smidigt att laga i samma form. Pressad potatis hjälper till att suga upp den goda såsen.

Mattias Larsson
Gräddbakad lax med kål, lök och mandel
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé - utan skinn, à ca 160 g
  • 175 g vitkål
  • 1 gul lök
  • 2 salladslökar
  • 40 g sötmandel
  • 1 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 4 dl vispgrädde

Potatis

  • 500 g potatis - mjölig
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 25 g smör

Tillbehör

  • vattenkrasse

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Skär vitkålen i bitar, ca 2 x 2 cm. Skala och skiva löken. Ansa och strimla salladslöken. Grovhacka mandeln. Lägg kål och lök i en ugnssäker form, strö över mandel och 1/2 tsk salt. Häll på grädden, tillaga mitt i ugnen ca 15 min.

  2. Lägg laxen i formen och strö över 1 tsk salt. Tillaga ytterligare ca 10 min, tills laxens innertemperatur är 45°. Låt vila 2–3 min före servering.

  3. Potatis: Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Låt den rinna och ånga av. Pressa ner den i en serveringsskål med en potatispress. Strö över flingsalt och lägg på smöret.

  4. Toppa laxen med vattenkrasse. Servera med potatisen.

Vad tyckte du om receptet?