Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Gräddbakad lax med kål, lök och mandel

Gräddbakad lax i ugn med kål, lök och mandel är smidigt att laga i samma form. Pressad potatis hjälper till att suga upp den goda såsen.
Mattias Larsson
Gräddbakad lax med kål, lök och mandel
Gräddbakad lax med kål, lök och mandel
Gräddbakad lax med kål, lök och mandel
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé - utan skinn, à ca 160 g
  • 175 g vitkål
  • 1 gul lök
  • 2 salladslökar
  • 40 g sötmandel
  • 1 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 4 dl vispgrädde

Potatis

  • 500 g potatis - mjölig
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 25 g smör

Tillbehör

  • vattenkrasse

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Skär vitkålen i bitar, ca 2 x 2 cm. Skala och skiva löken. Ansa och strimla salladslöken. Grovhacka mandeln. Lägg kål och lök i en ugnssäker form, strö över mandel och 1/2 tsk salt. Häll på grädden, tillaga mitt i ugnen ca 15 min.

  2. Lägg laxen i formen och strö över 1 tsk salt. Tillaga ytterligare ca 10 min, tills laxens innertemperatur är 45°. Låt vila 2–3 min före servering.

  3. Potatis: Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Låt den rinna och ånga av. Pressa ner den i en serveringsskål med en potatispress. Strö över flingsalt och lägg på smöret.

  4. Toppa laxen med vattenkrasse. Servera med potatisen.

Vad tyckte du om receptet?