Gräddbakad lax med kål, lök och mandel

Gräddbakad lax i ugn med kål, lök och mandel är smidigt att laga i samma form. Pressad potatis hjälper till att suga upp den goda såsen.
Mattias Larsson
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé - utan skinn, à ca 160 g
  • 175 g vitkål
  • 1 gul lök
  • 2 salladslökar
  • 40 g sötmandel
  • 1 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 4 dl vispgrädde

Potatis

  • 500 g potatis - mjölig
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 25 g smör

Tillbehör

  • vattenkrasse

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Skär vitkålen i bitar, ca 2 x 2 cm. Skala och skiva löken. Ansa och strimla salladslöken. Grovhacka mandeln. Lägg kål och lök i en ugnssäker form, strö över mandel och 1/2 tsk salt. Häll på grädden, tillaga mitt i ugnen ca 15 min.

  2. Lägg laxen i formen och strö över 1 tsk salt. Tillaga ytterligare ca 10 min, tills laxens innertemperatur är 45°. Låt vila 2–3 min före servering.

  3. Potatis: Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Låt den rinna och ånga av. Pressa ner den i en serveringsskål med en potatispress. Strö över flingsalt och lägg på smöret.

  4. Toppa laxen med vattenkrasse. Servera med potatisen.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!