Gougèrepuffar med gruyère

Gougères är små matiga bakelser gjorda av petit choux-deg blandad med ost. De är godast nygräddade men kan göras upp till två timmar i förväg och ska då förvaras i en lufttät burk i kylskåpet.
Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Gougèrepuffar med gruyère
Gougèrepuffar med gruyère
Gougèrepuffar med gruyère
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 2 ägg
  • 1 äggvita
  • 50 g gruyère - finvriven

Pensling

  • 1 ägg - uppvispat

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Klicka ner smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det koka upp.

  2. Rör snabbt ner vetemjöl och salt och blanda kraftigt tills smeten släpper från kanten. Ta kastrullen från värmen. Lägg smeten i en bunke och vispa med elvisp tills den har svalnat något.

  3. Vispa i äggen, ett i taget, och sedan äggvitan. Tillsätt gruyèreosten. Vispa i ytterligare någon minut.

  4. Klicka eller spritsa ut smeten till små bollar med ca 5 cm mellanrum på en plåt täckt med bakplåtspapper. Släta till bollarna något med blöta fingrar. Pensla bollarna med ägg.

  5. Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda puffarna i ca 15 min tills de är gyllenbruna.

Vad tyckte du om receptet?