Gotländsk saffranspannkaka – recept

Gotländsk saffranspannkaka är en klassisk dessert på Gotland. Risgrynsgröt är grunden för denna lätta och goda saffranspannkaka.

Gotländsk saffranspannkaka – recept
Foto: Thomas Hjertén

Ingredienser

  • 0,5 g saffran - (1 påse)
  • 3 ägg
  • 1 dl russin
  • 2 krm kardemumma - stött
  • 1 dl sötmandel - mald
  • 1 l risgrynsgröt

Tillbehör

  • vispgrädde
  • sylt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Stöt saffran med någon tesked socker i en mortel. Blanda saffran och resten av ingredienserna med gröten. Häll smeten i en smord form eller i en långpanna om du vill ha kakan tunnare.

  2. Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera den med vispad grädde och sylt.

  3. Recept Belinda Berglund Hembakat

Vad tyckte du om receptet?