Gös med smörsås, spetskål och friterad svartkål

Gös med jalapeñosmörsås, spetskål och friterad svartkål är festlig fredagsmat. Såsen till gösen smaksätts med inlagd jalapeño som du hittar på tacohyllan i din livsmedelsbutik.
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 600 g gösfilé - utan skinn och ben
  • 600 g potatisar - små
  • 1 spetskålshuvud
  • 1 kruka gräslök
  • 1 msk smör - + 1 + 1 msk
  • 0,5 tsk salt - + 1 tsk

Friterad svartkål

  • 4 blad svartkål
  • 5 dl rapsolja
  • 1 tsk flingsalt

Sås

  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 msk smör - + 100 g, rumsvarmt
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 25 g jalapeño - inlagd
  • 2 krm salt

Garnering

  • 1 kruka koriander

Gör så här

  1. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.

  2. Skär fisken i 4 portionsbitar. Ansa och skär spetskålen i klyftor. Finhacka gräslöken.

  3. Friterad svartkål: Riv itu kålbladen på längden. Hetta upp oljan till 180°. Fritera svartkålsbladen hastigt så att de blir knapriga. Ta upp med hålslev och lägg dem på hushållspapper. Strö över flingsalt.

  4. Sås: Skala och skiva löken. Fräs löken i 1 msk smör ca 3 min. Tillsätt vin och vinäger och låt koka tills ca 1 dl återstår. Ta kastrullen åt sidan. Mixa i 100 g smör klickvis med mixerstav. Tillsätt jalapeñon och mixa såsen skummig. Krydda med salt.

  5. Sätt ugnen på 100°. Stek spetskålen i 1 msk smör ca 3 min på varje sida. Krydda med 1/2 tsk salt. Lägg kålen på ett ugnssäkert fat och håll den varm i ugnen.

  6. Stek fisken i 1 msk smör ca 2 min på varje sida. Krydda med 1 tsk salt.

  7. Låt potatisen rinna av. Blanda den med 1 msk smör och gräslök.

  8. Lägg spetskålen på tallrikar. Lägg på fisken. Ringla såsen runt om. Toppa med friterad svartkål och korianderblad. Servera med potatisen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!