Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Gorgonzolaspäckad fläskfilé

Vid festliga tillfällen är det lyxigt och gott att bjuda på en helstekt, fylld filé på rotsaksbädd.

Lena Söderström
Gorgonzolaspäckad fläskfilé
Gorgonzolaspäckad fläskfilé
Gorgonzolaspäckad fläskfilé
Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 700 g fläskfilé
  • salt
  • peppar
  • 2 msk smör
  • 1 dl gorgonzola
  • 0,5 dl soltorkade marinerade cocktailtomater

Rotsaksbädd

  • 700 g rotfrukter
  • 3 medelstora potatisar
  • 3 msk olivolja
  • 2 rosmarinkvistar - plockade blad
  • 1 tsk flingsalt

Till garnering

  • 1 rosmarinkvist - plockade blad

Gör så här

  1. Salta och peppra köttet. Bryn det hastigt så att det får vacker stekyta runtom, cirka 3 minuter. Ta upp köttet och låt det svalna.

  2. Snitta filén längs med, men inte helt igenom. Fyll snittet med osten och tomaterna och fäst med tandpetare och stektråd.

  3. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva rotsakerna. Blanda det skivade med olja och rosmarinblad på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med flingsalt.

  4. Lägg filén bredvid rotsakerna och sätt plåten i mitten av ugnen 15-20 minuter eller tills köttet är klart. Det ska ha 70 grader innertemperatur, använd köttermometer.

  5. Ta ut och låt köttet vila under en bit aluminiumfolie. Öka ugnsvärmen till 225 grader. Medan köttet vilar, rosta rotfrukterna ytterligare cirka 10 minuter.

  6. Servera köttet på den varma rotsaksbädden.

  7. Toppa med färska rosmarinblad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök