Gnocchi med tomatsås

Prova att göra egen gnocchi och servera den med en enkel tomatsås. Så gott!

Christina Asplund
Gnocchi med tomatsås
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 700 g mjölig potatis - t ex Kind Edward
  • 2 tsk salt
  • 1,5 dl durumvetemjöl
  • 1,5 dl vetemjöl - cirka

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk olivolja
  • 1 burk körsbärstomater - 400 g
  • 1 msk kycklingfond
  • 0,5 dl vitt vin - torrt
  • 1 tsk strösocker

Till servering

  • pecorino - riven

Garnering

  • basilika

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i cirka 20 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa potatisen genom en purépress direkt på mjölat bakbord.

  2. Salta och knåda in mjölet i potatisen. Degen ska bli smidig.

  3. Dela degen i fyra delar och rulla ut till fingertjocka längder. Skär dem i 2 cm långa bitar.

  4. Tryck med tummen och dra försiktigt degen mot dig över en gaffel, så att gnocchin blir snäckformad.

  5. Koka gnocchin, i omgångar, i rikligt med lättsaltat vatten i en gryta, tills de flyter upp, i cirka 3 minuter. Ta upp dem med hålslev.

  6. Tomatsås: Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs lök, vitlök och tomatpuré i en kastrull med olivolja. Tillsätt tomater, kycklingfond och vitt vin. Koka upp och låt såsen sjuda i 10 minuter. Rör om då och då. Smaksätt med socker, salt och peppar.

  7. Servera gnocchin med tomatsås och riven pecorino. Garnera med basilika.

Vad tyckte du om receptet?