Gnocchi – grundrecept på hemgjord gnocchi

Recept på hemgjord gnocchi. Servera den nykokta gnocchin med t ex en tomatsås eller med smält smör och riven parmesanost.

Gnocchi – grundrecept på hemgjord gnocchi
Recept på hemgjord gnocchi Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 g potatis - mjölig sort
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna och ånga av noga. Låt potatisen svalna.

  2. Pressa potatisen genom en potatispress. Blanda den med ägg och salt. Tillsätt mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg.

  3. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i bitar. Forma bitarna till längder, ca 2 cm i diameter. Skär längderna i ca 2 cm breda bitar. Tryck till bitarna något med en gaffel.

  4. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en gryta. Lägg i gnocchin och låt den koka ca 3 min tills den flutit upp till ytan. Ta upp gnocchin med hålslev och servera genast. 

Vad tyckte du om receptet?

Recept på goda såser till gnocchi hittar du här: