Gnocchi alla sorrentina – gratäng med gnocchi, tomatsås och ost

Gnocchi alla sorrentina – Gratäng med gnocchi, tomatsås och ost går bra att göra i dubbel sats, och den passar perfekt i matlådan.

Zeina Mourtada
Gnocchi alla sorrentina – gratäng med gnocchi, tomatsås och ost
Foto: Thomas Hjertén

Ingredienser

  • 400 g gnocchi - färsk

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 2 - 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 2 burkar tomater - finkrossade (à 400 g)
  • 1 dl vatten
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2,5 dl vispgrädde

Topping

  • 125 g mozzarella
  • 150 g ost - riven

Garnering

  • basilika

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och hacka löken. Fräs den i olja tills den mjuknar. Skala och pressa eller riv ner vitlöken. Tillsätt oregano och basilika och stek under omrörning ca 2 min.

  2. Häll i krossade tomater och vatten och tillsätt vinäger, senap och paprikapulver. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda ca 15 min.

  3. Häll grädden i såsen och koka upp. Låt sjuda ca 5 min.

  4. Koka upp vatten i en gryta. Lägg i gnocchin och koka dem ca 45 sekunder. Låt rinna av. Vänd ner gnocchin i tomatsåsen och häll över i en ugnssäker form om inte stekpannan är ugnstålig.

  5. Skär mozzarellan i skivor och lägg dem över gnocchin. Strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min. Strö över basilika och servera.

Vad tyckte du om receptet?

Är du sugen på fler pastagratänger? Spana in våra bästa recept här:

Läs mer:
5 trendiga pastarätter som alla pratar om
Bästa receptet på köttfärssås
Pasta carbonara – enkelt recept på magisk klassiker