Gnocchi alla sorrentina – gratäng med gnocchi, tomatsås och ost

Gnocchi alla sorrentina – Gratäng med gnocchi, tomatsås och ost går bra att göra i dubbel sats, och den passar perfekt i matlådan.
Zeina Mourtada
Foto: Thomas Hjertén

Ingredienser

  • 400 g gnocchi - färsk

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 2 - 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 2 burkar tomater - finkrossade (à 400 g)
  • 1 dl vatten
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2,5 dl vispgrädde

Topping

  • 125 g mozzarella
  • 150 g ost - riven

Garnering

  • basilika

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och hacka löken. Fräs den i olja tills den mjuknar. Skala och pressa eller riv ner vitlöken. Tillsätt oregano och basilika och stek under omrörning ca 2 min.

  2. Häll i krossade tomater och vatten och tillsätt vinäger, senap och paprikapulver. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda ca 15 min.

  3. Häll grädden i såsen och koka upp. Låt sjuda ca 5 min.

  4. Koka upp vatten i en gryta. Lägg i gnocchin och koka dem ca 45 sekunder. Låt rinna av. Vänd ner gnocchin i tomatsåsen och häll över i en ugnssäker form om inte stekpannan är ugnstålig.

  5. Skär mozzarellan i skivor och lägg dem över gnocchin. Strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min. Strö över basilika och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!