Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Glutenfria tekakor

Varför inte starta dagen med en härlig tekaka smaksatt med lite ljus sirap? Passar givetvis utmärkt som mellanmål eller på kvällskvisten med en kopp te. Servera gärna med en god hårdost. Dessa bröd jäser i 30 minuter.

Elisabeth Johansson
Glutenfria tekakor
Glutenfria tekakor
Glutenfria tekakor
Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 5 dl mjölk - ljummen
  • 1 msk sirap - ljus
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 0,75 dl majsmjöl
  • 2 dl rismjöl
  • 1,75 dl bovetemjöl
  • 0,5 dl pofibrer
  • 2 msk psylliumhusk - (fiberhusk eller psyllium)
  • rapsolja - till utbakning

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en degbunke och häll på mjölken, sirap och rapsolja. Blanda alla ingredienser och arbeta degen i 5 minuter. Sätt plast över bunken och låt degen jäsa i 30 minuter.

  2. Sätt ugnen på 225 grader.

  3. Vänd upp degen på ett bakbord mjölat med bovetemjöl. Klappa in lite olja i händerna. Dela degen i sex eller åtta bitar och forma till runda bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, 3–4 stycken på varje plåt. Platta till bullarna med handen, skåra ett kors i varje bröd med en kniv och picka med en gaffel.

  4. Grädda mitt i ugnen i cirka 12–15 minuter. Låt bröden svalna på galler under en bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök