Recept från Mitt kök
Glutenfria naan
Det här goda, platta indiska brödet är gott att smaksätta med olivolja, vitlök och färska kryddor. Passar fint att doppa i läckra såser och att skopa upp mustiga grytor med. Dessa bröd jäser i cirka 75 minuter.
Ingredienser
-
1 dl
mjölk
- lite varmare än ljummet, cirka 40 grader
-
1 dl
vatten
- lite varmare än ljummet, cirka 40 grader
-
1
ägg
-
1 dl
yoghurt
- fet naturell
-
2 msk
olivolja
-
7,5 dl
glutenfri mjölmix
- (färdigköpt eller enligt recept nedan)
-
1 tsk
psylliumhusk
- (fiberhusk eller psyllium)
-
1 tsk
salt
-
1 msk
strösocker
-
0,5 tsk
bakpulver
-
2 tsk
torrjäst
Vitlöksolja
-
3 - 4
vitlöksklyftor
- skivade
-
1 dl
olivolja
Topping
-
2 msk
persilja
- färsk eller koriander, hackad
Glutenfri mjölmix
-
7 dl
rismjöl
-
5 dl
bovetemjöl
-
2 dl
majsmjöl
-
2 dl
potatismjöl
Gör så här
-
Naanbröd: Blanda mjölk, vatten, ägg, yoghurt och olja i en bunke.
-
Blanda alla torra ingredienser i en separat skål.
-
Blanda ner de torra ingredienserna i degvätskan och rör om ordentligt. Lägg plastfolie över bunken och låt jäsa i cirka 1 timme.
-
Dela degen i 6 bitar och forma till runda bullar. Kavla ut tunna rektanglar. Låt jäsa 15–20 minuter.
-
Sätt under tiden ugnen på 275 grader. Värm plåtarna i ugnen, lägg på deg och grädda i cirka 3–4 minuter. Lägg på galler och lägg på en bakduk.
-
Vitlöksolja: Skiva vitlöken, värm oljan i en stekpanna och lägg i vitlöken tills den fått lite färg.
-
Servering: Ringla vitlöksolja över bröden. Strö över hackad persilja eller koriander.