Glutenfria naan

Det här goda, platta indiska brödet är gott att smaksätta med olivolja, vitlök och färska kryddor. Passar fint att doppa i läckra såser och att skopa upp mustiga grytor med. Dessa bröd jäser i cirka 75 minuter.

Elisabeth Johansson
Glutenfria naan
Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 dl mjölk - lite varmare än ljummet, cirka 40 grader
  • 1 dl vatten - lite varmare än ljummet, cirka 40 grader
  • 1 ägg
  • 1 dl yoghurt - fet naturell
  • 2 msk olivolja
  • 7,5 dl glutenfri mjölmix - (färdigköpt eller enligt recept nedan)
  • 1 tsk psylliumhusk - (fiberhusk eller psyllium)
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk torrjäst

Vitlöksolja

  • 3 - 4 vitlöksklyftor - skivade
  • 1 dl olivolja

Topping

  • 2 msk persilja - färsk eller koriander, hackad

Glutenfri mjölmix

  • 7 dl rismjöl
  • 5 dl bovetemjöl
  • 2 dl majsmjöl
  • 2 dl potatismjöl

Gör så här

  1. Naanbröd: Blanda mjölk, vatten, ägg, yoghurt och olja i en bunke.

  2. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål.

  3. Blanda ner de torra ingredienserna i degvätskan och rör om ordentligt. Lägg plastfolie över bunken och låt jäsa i cirka 1 timme.

  4. Dela degen i 6 bitar och forma till runda bullar. Kavla ut tunna rektanglar. Låt jäsa 15–20 minuter.

  5. Sätt under tiden ugnen på 275 grader. Värm plåtarna i ugnen, lägg på deg och grädda i cirka 3–4 minuter. Lägg på galler och lägg på en bakduk.

  6. Vitlöksolja: Skiva vitlöken, värm oljan i en stekpanna och lägg i vitlöken tills den fått lite färg.

  7. Servering: Ringla vitlöksolja över bröden. Strö över hackad persilja eller koriander.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök