Glutenfria lussebullar - enkelt recept

Recept på supergoda glutenfria lussebullar. Fira lucia och första advent med saftiga lussekatter. Extra mycket saffran gör lussebullarna ännu godare. Du kan garnera några av bullarna med pärlsocker.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 4 dl rismjöl
  • 2 dl bovetemjöl
  • 2 dl majsmjöl
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 0,75 dl psylliumhusk - (fiberhusk eller psyllium)
  • 25 g jäst
  • 50 g smör
  • 7 dl mjölk - ljummen
  • 1 g saffran
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 äggvita

Till pensling

  • 1 ägg - lätt uppvispat med en gaffel
  • 1 dl russin - ca
  • ev pärlsocker

Gör så här

  1. Blanda rismjöl, bovetemjöl, majsmjöl, potatismjöl och psylliumfrömjöl i en bunke.

  2. Smula ner jästen i en separat bunke.

  3. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Se till att vätskan är ljummen. Lös saffranet i degvätskan och häll den över jästen och rör om. Tillsätt socker, vaniljsocker och salt.

  4. Blanda ner de torra ingredienserna i degvätskan och tillsätt ägg och äggvita. Arbeta degen smidig några minuter. Sätt plastfilm över bunken och låt degen jäsa i 1 timme.

  5. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.

  6. Dela upp degen i 26 bitar, forma varje bit till en bulle och rulla sedan ut till längder och forma till lussekatter. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Lägg över plastfolie och låt bullarna jäsa i ytterligare 35 minuter.

  7. Pensla med ägg, lägg i russin och strö eventuellt pärlsocker över bullarna. Grädda mitt i ugnen i cirka 15–17 minuter. Låt lussebullarna svalna på galler under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Läs mer: Recept på glutenfria pepparkakor 

Läs också: Här hittar du alla våra goda recept till jul 

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!