Glutenfria kanelbullar med glasyr

Doften av hembakta kanelbullar slår det mesta! Baka och frys in så har du alltid något gott att bjuda på när du får besök. Extra gott blir det om du ringlar lite glasyr över bullarna innan de svalnat. Bullarna jäser i cirka 80 minuter.

Elisabeth Johansson
Glutenfria kanelbullar med glasyr
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 50 g smör
  • 7 dl mjölk
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 äggvita
  • 3,75 dl rismjöl
  • 9 dl glutenfri mjölmix - (färdigköpt eller enligt recept nedan)
  • 20 g psylliumhusk - (fiberhusk eller psyllium)

Fyllning

  • 150 g smör - mjukt
  • 1 dl strösocker
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kanel - malen

Till pensling

  • 1 ägg - lätt uppvispat med en gaffel
  • pärlsocker

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Glutenfri mjölmix

  • 7 dl rismjöl
  • 5 dl bovetemjöl
  • 2 dl majsmjöl
  • 2 dl potatismjöl

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke.

  2. Smält smöret och häll i mjölken. Se till att degvätskan är ljummen.

  3. Häll degvätskan över jästen. Tillsätt socker, salt, ägg och äggvita. Rör i rismjöl, mjölmix och psylliumfrömjöl. Lägg över plastfolie och låt degen jäsa i 45 minuter.

  4. Vänd upp degen på ett lätt, mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangel tills den är cirka 1 centimeter tjock.

  5. Bred på smör och strö över socker, vaniljsocker och kanel. Rulla ihop degen på längden och skär upp i 20 snäckor. Lägg snäckorna i bullpapper med snittytan uppåt på en smord plåt eller i muffinsplåtar. Sätt plastfolie över och låt jäsa i ytterligare cirka 35 minuter.

  6. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.

  7. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.

  8. Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 15–17 minuter.

  9. Ta ut bullarna och låt svalna på ett galler, under en bakduk.

  10. Blanda florsocker och vatten till glasyr och ringla över bullarna innan de svalnat helt.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök