Glutenfri morotskaka med kardemumma & apelsin

Mandel- och rismjöl samt morötter utgör basen i denna läckra, frostade kaka. Tänk att grönsaker passar så bra i bakverk!
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 4,5 dl mandelmjöl
  • 1 dl rismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1,5 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma - malen
  • 0,5 tsk ingefära - torkad och malen
  • 3 dl morötter - rivna
  • 3 ägg
  • 1 dl rapsolja
  • 5 msk honung - flytande, knappt
  • 1 msk apelsinsaft - eller citronsaft

Frosting

  • 30 g smör - mjukt
  • 2,25 dl florsocker
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 100 g philadelphia

Till garnering

  • 0,5 apelsinzest - eller citronzest, (zest = skal som du rivit från citrusfrukten med ett zestjärn)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, 22–24 centimeter i diameter, med mandelmjöl.

  3. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

  4. Vispa ihop de rivna morötterna, ägg, rapsolja, honung och apelsin- eller citronsaft i en annan skål.

  5. Blanda ihop alla ingredienser och häll smeten i bakformen.

  6. Grädda mitt i ugnen i cirka 45–50 minuter.

  7. Frosting: Vispa smöret. Sikta och blanda ner florsocker och vaniljpulver i det vispade smöret.

  8. Vispa även ner färskosten till en fluffig frosting.

  9. Bred frostingen över kakan.

  10. Garnering: Garnera med apelsin- eller citronzest.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök