Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Glöggkola

Glöggkola passar perfekt till jul. Vill du ha en kraftigare julsmak på kolorna kan du tillsätta lite malda kryddor just när kolan har kokat klart, till exempel 1 tsk mald ingefära, kanel eller kardemumma.

Mia Öhrn
Glöggkola
Glöggkola
Glöggkola
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 75 g smör
  • 0,5 dl starkvinsglögg
  • 0,5 tsk havssalt
  • 1,25 dl sirap - vit eller glykos (170 g)
  • 2,5 dl strösocker

Gör så här

  1. Blanda grädde, smör, glögg och salt i en kastrull. Låt koka upp.

  2. Blanda sirap och socker i en annan kastrull och låt koka upp. Koka på medelvärme till 170°. Ta kastrullen från värmen och rör ner gräddblandningen.

  3. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt koka på medel­värme till 124°. Rör om då och då.

  4. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm. Låt stelna i rumstemperatur ca 5 timmar.

  5. Skär kolan i bitar. Smörj gärna kniven med lite olja så klibbar det inte fast så mycket. Vira in kolorna i bakplåts- eller smörgåspapper.

Vad tyckte du om receptet?

Fler recept på ljuvligt julgodis

Duka upp julens gottebord med hemlagade sötsaker som garanterat gör succé. En lek med smaker som sätter krydda på julstämningen. Nedan hittar ni Maria Öhrns alla julgodis-recept.