Glöggkola

Glöggkola passar perfekt till jul. Vill du ha en kraftigare julsmak på kolorna kan du tillsätta lite malda kryddor just när kolan har kokat klart, till exempel 1 tsk mald ingefära, kanel eller kardemumma.
Mia Öhrn
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 75 g smör
  • 0,5 dl starkvinsglögg
  • 0,5 tsk havssalt
  • 1,25 dl sirap - vit eller glykos (170 g)
  • 2,5 dl strösocker

Gör så här

  1. Blanda grädde, smör, glögg och salt i en kastrull. Låt koka upp.

  2. Blanda sirap och socker i en annan kastrull och låt koka upp. Koka på medelvärme till 170°. Ta kastrullen från värmen och rör ner gräddblandningen.

  3. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt koka på medel­värme till 124°. Rör om då och då.

  4. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm. Låt stelna i rumstemperatur ca 5 timmar.

  5. Skär kolan i bitar. Smörj gärna kniven med lite olja så klibbar det inte fast så mycket. Vira in kolorna i bakplåts- eller smörgåspapper.

Fler recept på ljuvligt julgodis

Duka upp julens gottebord med hemlagade sötsaker som garanterat gör succé. En lek med smaker som sätter krydda på julstämningen. Nedan hittar ni Maria Öhrns alla julgodis-recept.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!